EKÁER Tanácsadó

Bejelentés lezárása

2015.01.30. | frissítve: 2015.03.10. kedd

Minden esetben fontos a bejelentés lezárása az EKÁER-szám érvényességére nyitva álló 15 napos időtartamon belül, mivel a lezáratlan, emiatt érvényét vesztett EKÁER-szám utóbb nem pótolható, az adóhatóság álláspontja szerint a bejelentés ilyen esetben „olyan, mintha meg sem történt volna”.

  1. Az Európai Unió más tagállamában található feladási címről belföldi átvételi címre, Közösségen belüli termékbeszerzési vagy egyéb célú közúti fuvarozás esetén a termék fuvarozására használt gépjármű kirakodási (átvételi) helyre érkezésének időpontját a címzett jelenti be a terméket szállító gépjármű kirakodási (átvételi) címre érkezésekor, legkésőbb a terméket szállító gépjármű kirakodási (átvételi) címre érkezését követő harmadik napon, de az EKÁER szám érvényességi idején belül.

  2. Belföldi feladási címről az Európai Unió más tagállamában található átvételi címre, Közösségen belüli értékesítés céljából, valamint egyéb célból történő közúti fuvarozás esetén a megérkezés időpontját nem szükséges bejelenteni. (A cikk írásának időpontjában a HU-GO rendszer olyan irányú fejlesztés alatt áll, hogy az országhatár átlépésekor automatikusan lezárja az EKÁER-számot, számokat. Jelenleg még a bejelentésre kötelezettnek magának kell erről gondoskodni.)

  3. Belföldi feladási címről belföldi átvételi címre történő közúti fuvarozással járó, első belföldi adóköteles - nem közvetlenül végfelhasználó részére történő - termékértékesítés esetén, a termék fuvarozására használt gépjármű kirakodási (átvételi) helyre érkezésének időpontját a feladó jelenti be a szállító gépjármű kirakodási (átvételi) címre érkezésekor, legkésőbb a terméket szállító gépjármű kirakodási (átvételi) címre érkezését követő harmadik napon, de az EKÁER szám érvényességi idején belül.

    Azokban az esetekben, amikor a bejelentésre a címzett kötelezett (a nem kockázatos terméket a címzett fuvarozza vagy fuvaroztatja 2015. április 1. után), a termék fuvarozására használt gépjármű kirakodási (átvételi) helyre érkezésének időpontját a feladó jelenti be a szállító gépjármű kirakodási (átvételi) címre érkezésekor, legkésőbb a terméket szállító gépjármű kirakodási (átvételi) címre érkezését követő harmadik napon, de az EKÁER szám érvényességi idején belül.