EKÁER Tanácsadó

Civil szervezetek

2015.01.30. | frissítve: 2015.05.29. péntek

  • Az EKÁER nem termelő, vagy forgalmazó szervezetek közúti szállításara is vonatkozik
  • Élelmiszer- és használtruha-adományok szállítása is EKÁER-köteles lehet, és kockázati biztosíték nyújtásával járhat

Az EKÁER elsődleges célja a kereskedelmi célú közúti szállítások szabályozása, minden adózónak érdemes megvizsgálnia, kötelezett-e a bejelentésre. Az alábbiakban a civil szervezetek, az egyházak szálíltási tevékenységeire vonatkozó, illetve a élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartozó termékek fuvarozása esetén érvényes szabályokat ismertetjük.

Bár az EKÁER lényege a termelők és a forgalmazók fuvarozási tevékenységének szabályozása, egyes esetekben előfordulhat, hogy olyan adózók is EKÁER-kötelezetté válnak, akik erre talán nem is gondolnak.

Nézzük végig azokat az eseteket, amikor civil szervezetek, egyházak, más adózók EKÁER-bejelentési kötelezetté válhatnak.

  1. Belföldi közúti fuvarozási tevékenység esetében a felsorolt adózók is érintetté válhatnak, amikor nem közhasznú adományt fogadnak az adományozóktól, amelyik az átadó szempontjából első belföldi adóköteles termékértékesítésnek minősül. Különösen figyelni kell az élelmiszer- vagy használtruha adományokra, melyek kockázatos terméknek minősülnek és a nem útdíjköteles (tehát 3,5 t-t meg nem haladó össztömegű) gépjárművel végzett fuvarozás esetén is - mennyiségi- és értékhatártól függően - be kell jelenteni a közúti fuvarozási tevékenységet az EKÁER-rendszerben. Ilyenkor lehetséges, hogy címzettként be kell jelenteniük a termék fuvarozására használt gépjármű kirakodási (átvételi) helyre érkezésének időpontját.

  2. Az EU-ból érkező adományok esetén egyéb célú behozatal valósul meg. Ekkor az adomány fogadójának a mennyiségi- vagy értékhatár feletti szállítmányt címzettként teljes egészében (minden elvárt adatával) magának kell bejelentenie az EKÁER-rendszerben.

  3. Az EU más tagállamába szállított adományok esetén egyéb célú kivitel valósul meg. Ekkor az adomány feladójának a mennyiségi- vagy értékhatár feletti szállítmányt feladóként vagy felrakodóként teljes egészében (minden elvárt adatával) szintén magának kell bejelentenie az EKÁER-rendszerben.

A bejelentési kötelezettség vizsgálatához az egyes termékfajtákra vonatkozó mennyiségi és értékhatárok a következők:

  • Kockázatos termékek (a civil szervezetek számára fontos, hogy ide tartoznak az élelmiszerek, valamint a ruházati termékek nagy része és a használt ruhák!): a fuvarozott termékek bruttó tömege az 500 kg-t vagy a nettó 1 millió Ft-ot meghaladja
  • Útdíjköteles gépjárművel fuvarozott nem kockázatos termékek esetén a fuvarozott termékek bruttó tömege a 2500 kg-t VAGY a 2 millió Ft-ot meghaladja.

Kockázatos terméknek minősülnek az EKÁER-ről szóló 51/2014. NGM rendelet mellékletében vámtarifaszámmal meghatározott termékek.

Az EKÁER-rendszer az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartozó termékek esetén kizárólag a FELIR (élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer) azonosítóval rendelkező ügyfelek szállítmányához ad számot.

A NÉBIH FELIR kereső alkalmazásának oldalán ellenőrizhető, hogy

  • a forgalmazott termék a vámtarifaszám alapján FELIR-köteles-e,
  • egy adott vállalkozása a TEÁOR száma alapján FELIR regisztráció kötelezett-e, valamint,
  • az adott vállalkozás rendelkezik-e FELIR-azonosítóval.

FELIR kereső

Aki a FELIR hatálya alá tartozó tevékenységet végez, és nem rendelkezik azonosítóval, regisztrálnia kell magát.