EKÁER Tanácsadó

1. Hogyan kivitelezhető az EKÁER szám igénylése, ha a külföldről indított gyűjtőfuvarról nincs meg minden lényeges információja a hazai vevőnek?

Az EU-n belülről megrendelt dísznövények és kellékanyagok rendszerint külföldi gyűjtőfuvarral, több helyen felrakodva és több hazai címre érkeznek, és a megrendelőnek nincsenek ismeretei a felrakodás időpontjáról, az áru tömegéről, a szállítójármű rendszámáról, az esetleges útközbeni átrakodásról, az áru egyszerűen csak megérkezik a megadott időintervallumban. Hogyan kivitelezhető az EKÁER szám igénylése ezeknek az információknak a hiányában?

Fel kell venni a kapcsolatot a külföldi partnerrel, esetleg a szállítmányozóval, a logisztikai szolgáltatóval az információk beszerzése és karbantartása érdekében. Fontos, hogy bár a bejelentésre kötelezett a címzett, az EKÁER bejelentési kötelezettség alá tartozó esetekben a szállítmányozó érdeke is az EKÁER bejelentés megtétele a fuvar zökkenőmentes lebonyolítása érdekében.

A bejelentést elegendő akkor megtenni, mielőtt a szállítmány belföldi szakaszra jut, tehát a határátlépéskor érkező gépjármű forgalmi rendszámát kell az EKÁER bejelentésben megadni.

Forrás: NAK EKÁER Tanácsadó szakértője

2. Közbeeső célállomások esetén minden lerakodás után le kell zárni az EKÁER-számot és újat kérni a maradékra?

A dísznövény-ágazatban is gyakran előfordul, hogy egy vevő számára értékesített termékek leszállítását az egyes virágüzletekbe gyűjtőfuvarral szállítja le az eladó, ebben az esetben minden célállomáson történő lerakodásnál le kell zárni az EKÁER-tranzakciót és kérni kell egy új EKÁER-számot, ami adott esetben egy városon belül tucatnyi cégpont figyelembe vételével túlzott adminisztrációs terhet ró az eladóra.

Ha konkrét megrendelésekre, előzetes megállapodások alapján történik a kiszállítás, akkor vevőnként, előzetesen kell EKÁER-számot kérni.

Amennyiben azonban előzetes megrendelés nincs, hanem mozgóbolti jelleggel történik az értékesítés, tehát a vevő a saját székhelyén, telephelyén, általa választott helyszínen választ – vagy esetleg nem választ - a készletből, nincs EKÁER kötelezettség.

Forrás: NAK EKÁER Tanácsadó szakértője

3. Átrakodással járó gyűjtőszállítás esetén hogyan történik a bejelentés?

Gyűjtőszállítás esetén, mikor egy belföldi járat veszi fel az árut, de másik tehergépkocsi szállítja külföldre (vagy épp fordítva), valamint begyűjtést követően az áru 1-2 napig raktárban marad, és ezután indul külföldre, ilyen esetben hogyan történik a bejelentés?

Az EKAER szám 15 napig érvényes. A rendszám – a fuvarozás irányától függően – a termék kirakodási (átvételi) helyre érkezésének bejelentéséig, illetve az EKAER szám érvényességi idején belül módosítható. 

Forrás: ekaer.nav.gov.hu

Megjegyzés: A leírt esetben ügyelni kell arra, hogy az EKÁER-nyilvántartás valós idejű ellenőrzéssel jár. A második felrakodáskor módosítani szükséges a bejelentett forgalmi rendszámot. Ehhez szükséges a bejelentésre kötelezett és a fuvarozó hatékony együttműködése az adat rendelkezésre bocsátásában.